• Gruppe 12

Menneskehjertet

Historisk set er hjertet altid blevet forbundet med kærlighed og følelser. Nogle mennesker beretter, at de fysisk kan mærke smerte i deres hjerte, hvis de går igennem sorg.

Men først og fremmest er menneskehjertet det organ, som er mest livsvigtigt. Hjertet er det organ, som sørger for at blodet bliver pumpet rundt i kroppen.

Et færdigudviklet hjerte er på størrelse med en knytnæve og sidder i thorax, lidt til venstre fra kroppens medianplan.

Hjertet slår cirka 37 millioner slag om året og slår i hvile cirka 60-100 slag i minuttet. Hjertet pumper cirka 5 liter blod rundt hvert minut.


Hjertet er opdelt i højre side og venstre side. Højre side af hjertet pumper blod ud til lungerne og venstre side pumper blod ud til resten af kroppen.

Aorta er den største pulsåre i kroppen, og karret der forbinder hjertet med resten af kroppen. Aorta går opad mod hjernen og bøjer sig derefter nedad til maven, hvor den deler sig i to store kar til benene.

Selvom at hjertet er det mest livsnødvendige organ, så er det faktisk muligt at leve uden et hjerte. Med forskning har læger kunnet hjælpe hjertepatienter med at leve uden deres hjerte, imens de venter på et nyt hjerte. Med teknologi har man opfundet en maskine som fungerer på samme måde som hjertet og dermed fører blodet og ilten rundt i kroppen.

Undersøgelser har vist at det er muligt at få fysisk ondt i hjertet, når man går igennem emotionel smerte. Det kaldes broken heart syndrome og vil kunne vise sig f.eks. efter en traumatisk brud eller et dødsfald. Broken heart syndrome kan sammenlignes med et hjerteanfald, men symptomerne er en del mildere og man kommer sig hurtigere end ved et hjerteanfald.

2 visninger

© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com