• Gruppe 12

Den russiske revolution

I 1894 blev Nikolaj 2.(1868-1918) den nye zar af Rusland. Han var mild og charmerende, men han havde dog ikke styrke og klogskab nok til at kunne løse Ruslands problemer. Hans regeringstid var også fyldt med uheld. Det startede allerede med hans kroning, hvor han tabte en kæde der symboliserede det russiske rige. I anledningen af kroningen, havde man lovet gratis mad og øl til alle. 500.000 mennesker var mødt op på den store plads i Moskva for at nyde det gratis måltid. Men pludselig opstod der rygter om at der ikke var mad nok til alle. Mængden gik i panik og alle skyndte sig for at få noget, men 1.500 blev dræbt og lige så mange blev såret. Zaren og hans kone besøgte de sårede på hospitalet, men om aftenen gik de til bal på den franske ambassade, noget som ikke gjorde dem populære i den russiske befolkning.

I 1904 kom Rusland i krig mod Japan og denne krig var gået rigtigt dårligt for russerne. Næste år i 1905 udbrød der en revolution i Rusland hvor arbejdere demonstreret fredeligt mod zaren, men de blev skudt ned af vagterne. Zaren sluttede oprøret ved at lave en ny grundlov og et parlament ved navn Dumaen, men han brød sig ikke om demokrati og han opløste Dumaen flere gange. I 1914 udbrød der 1. verdenskrig og Rusland deltog i den, men det gik ikke særlig godt, fordi den russiske hær var ikke trænet til det og de havde dårlige generaler.

I februar 1917 udbrød der igen en revolution kendt som februar-revolutionen og i starten af marts blev zaren endelig tvunget til at abdicere. Efter det indsatte Dumaen en midlertidig regering med Aleksandr Kerenskij (1881-1970) som leder. Kerenskij sørgede for at få indført demokrati og ytringsfrihed i Rusland og opløst det hemmelige politi, men desværre fortsatte han Ruslands involvering i 1. verdenskrig. Derfor var han og hans regering også blevet upopulære i den russiske befolkning. Imens kunne alle dem, som havde flygtet fra zarens hemmelige politi, vende hjem.

Bolsjevikkernes leder, Vladimir Iljitj Lenin (1870-1924) kom fra Schweiz og Leon Trotskij (1879-1940) kom fra Canada. Bolsjevikkerne ville gerne overtage magten og dermed slutte Ruslands involvering i krigen, så i november 1917 stormede de Vinterpaladset, hvor regeringen holdt til. De tog alle regeringsmedlemmerne til fange, men Kerenskij kunne de ikke fange, for han var flygtet. Denne revolution er i dag kendt som november-revolutionen eller som oktoberrevolutionen ifølge det julianske kalender. Så sluttede bolsjevikkerne endelig Ruslands involvering i 1. verdenskrig ved at slutte fred med tyskerne i noget der i dag kaldes for Brest-Litovsk freden.

Desværre blev der ikke selv fred i Rusland. Der var en gruppe mennesker der ønskede at få zaren genindsat på tronen og de blev kaldt for den hvide hær og bolsjevikkerne selv blev kaldt for den røde hær. Det udløste en borgerkrig som varede helt hen til 1922, hvor den røde hær endelig vandt krigen. I juli 1918 blev zar Nikolaj 2. og hele hans familie henrettet med skud i byen Jekaterinburg. Bolsjevikkerne skiftede navn og kaldte sig kommunistpartiet og i 1922 grundlagde Lenin Sovjetunionen, som varede helt indtil 1991.

Johanne Louise Vas Nørbæk Gr. 12

9 visninger

© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com